Burn/Bore-Out

burnoutsyndrom

Wat is een burn-out ?

Burn-out is een psychische aandoening waarbij men emotioneel uitgeput is en weinig kan presteren.

Burn-out bestaat in haar opvatting uit drie, min of meer samenhangende verschijnselen: uitputting, cynisme en lager zelfbeeld van eigen competenties.

Burn-out ontstaat vaak in werkcontext en treft vaak de mensen die perfectionistisch aangelegd of erg gedreven zijn. Zij leggen namelijk vaak de lat hoger voor zichzelf en pushen zichzelf tot het uiterste. Het kan dan voorvallen dat na een tijdje je geest en lichaam te ver zijn gepusht. Als je dan een burn-out ervaart, merk je dat zelfs de kleinste opdracht teveel gevraagd is. Dit is vaak moeilijk om te aanvaarden voor mensen die de gewoonte hebben meer te willen doen dan andere mensen.

Vaak merken mensen dat hun geest en lichaam uitgeput geraken. Het ligt dan echter in hun natuur net dat tandje bij te willen zetten, dat je lichaam en geest niet meer kan opbrengen. Burn-out heeft dus veel te maken met de bepaalde gewoontes die iemand heeft.

Te veel stress op het werk en in de privésituatie kunnen oorzaken van burn-out zijn. Een sensitieve persoonlijkheid met bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme kunnen risicofactoren zijn.

Een degelijke kennis van je persoonlijke KernTalentenconstellatie geeft een duidelijk zicht op de valkuilen die er kunnen zijn voor jou om door een burn-out getroffen te worden, maar anderzijds kan er op basis van jouw sterke KernTalenten nagegaan worden hoe een burn-out kan voorkomen worden.

 

 

ennui-au-travail-bore-out-1

 

Wat is een bore-out ?

Een bore-out is een ‘vervelingsziekte’ en wordt veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de werknemer.

Het is een term voor een verschijnsel dat al vele jaren bestaat, namelijk ‘onderbelasting’ : werknemers hebben te weinig te doen (kwantitatieve onderbelasting) dan wel te weinig uitdagende werkzaamheden (kwalitatieve onderbelasting).

Veel mensen vervelen zich wel eens op het werk. Maar soms gaat het verder. Verveel je je zo – zelfs al heb je veel (eentonig of te weinig uitdagend) werk – dat je moe en doodongelukkig wordt, dat je niets meer gedaan krijgt? Dan kamp je misschien met een bore-out.

Enkele symptomen:

  • Irritatie: je kan weinig verdragen.
  • Je slaapt slecht en bent oververmoeid.
  • Je voelt je lusteloos en hebt nergens zin in.
  • Je wordt introvert en vermijdt sociaal contact.
  • Je bent wanhopig op zoek naar een uitdaging.

 

Bore-out versus Burn-out ?

Bij een bore-out blijf je te lang hangen in je comfortzone. Je hebt geen uitdaging en wordt niet (genoeg) geprikkeld om je grenzen te verleggen. Je zelfontwikkeling valt stil en je haalt niet langer voldoening uit je werk.

Mensen met een burn-out zijn te lang doorgegaan in hun effortzone: ze hebben hun grenzen te lang verlegd. Ze zijn overprikkeld en raken opgebrand.